Top 3 mituri despre programul «Prima casă» în Moldova: le dezbatem împreună cu experţii
Experţii Moldindconbank au explicat pentru «Комсомольская Правда», cine poate deveni beneficiar al acestui program, care sunt condiţiile de creditare şi de ce prima tranşă este atât de mică.
Ce ar putea fi mai bine decât să stai în propriul apartament? Dacă din an în an plătiţi o sumă considerabilă de bani pentru închirierea locuinţei pentru familia d-voastră, apartamentul propriu – devine cea mai mare dorinţă la care visaţi.
Poate nu mai trebuie să visaţi, dar să acţionaţi! Nu, nu intenţionăm să vă separăm de familie şi să vă trimitem la muncă peste hotare. Puteţi să vă cumpăraţi propria locuinţă deja astăzi fără a părăsi ţara. Pentru aceasta, aveţi şansa să profitaţi de programul de creditare
«Prima casă».
Nu respingeţi din start această idee. Credeţi că nu veţi reuşi să achitaţi plata lunară? Şi dacă vă convingem că plata lunară a creditului, nu depăşeşte în medie 3 500 de lei? Şi acum comparaţi această sumă cu costul chiriei apartamentului în care locuiţi.
Deşi a fost pus în aplicare abia în luna martie 2018, programului «Prima Casă» i se atribuie un
şir de mituri şi afirmaţii nefondate.
Împreună cu experţii Moldindconbank, care la moment este unul din liderii în acordarea de credite ipotecare în cadrul programului, am decis să risipim cele mai populare mituri. Să arătăm că dorinţa de a trăi în propria locuinţă poate fi realizată!

# 1. Programul «Prima Casă» este destinat doar familiilor tinere din Republica Moldova.

Primul şi cel mai raspîndit mit. De creditul"Prima casă", pot beneficia atât familiile tinere, cât şi cetatenii necăsătoriţi ai Republicii Moldova, important este ca veniturile acestora să fie de 2 ori mai mari decât plăţile lunare ipotecare.
Mai multe detalii despre cine poate deveni beneficiarul programului au fost oferite de specialiştii Moldindconbank:

Cetăţeni ai Republicii Moldova cu vârstă de la 21 până la 45 de ani la momentul semnării contractului cu banca.
Să fie angajaţi oficial în Republica Moldova nu mai puţin de 6 luni.
Persoanele care nu au în proprietate alte imobile şi nu sunt debitori a unui alt credit ipotecar în vigoare;
Salariul lunar total al beneficiarului şi al soţului / soţiei acestuia, trebuie să fie de două ori mai mare decât plata lunară a creditului.

Este important să ştiţi!
Veniturile primite de părinţii beneficiarului sunt considerate eligibile şi pot fi incluse în calculul venitului întregii familii.
# 2. În cadrul programului, puteţi achiziţiona apartamente oferite de către bancă.

O altă percepţie eronată. Banca nu oferă nici o proprietate imobiliară, şi nici nu va obligă să cumparaţi un anumit imobil. Apartamentul îl alege beneficiarul personal, atât pe piaţa imobiliară primară cât şi secundară, de pe teritoriul întregii ţari. Restricţii in aceasta direcţie nu sunt.

Un moment ar fi că, achiziţionarea unei locuinţe la mâna a doua va fi mai anevoioasă şi va dura mai mult. Important e să realizaţi că, indiferent de piaţa imobiliară primară sau secundară, imobilul, pentru achiziţionarea căruia banca alocă credit, trebuie să întrunească un şir de criterii importante.

În primul rând, dacă cumpăraţi locuinţa într-o clădire nouă, casa trebuie neapărat să fie dată in exploatare.

În al doilea rând, este important să se ţină cont de faptul că banca acordă credit numai cu condiţia gajării imobilului cumpărat. Prin urmare, bunurile imobile ar trebui să fie lichide. Cu alte cuvinte, un bun care poate fi vândut pe piaţă fără pierderi semnificative de valoare, în cazul în care beneficiarul, din anumite motive, nu poate returna creditul şi va dori să vândă proprietatea şi să returneze datoria rămasă. În acest caz, dacă doriţi să cumpăraţi un apartament la mâna a doua, este important ca evaluarea bunului creditat să coincidă cu valoarea proprietăţii.

În al treilea rând, şi aceasta este probabil cea mai importantă cerinţă pentru locuinţe, valoarea bunurilor imobiliare, indiferent în ce piaţă sunt expuse la vânzare, nu trebuie să depăşească 1 mln de lei.

În al patrulea rând, bunurile imobile nu trebuie să fie gajate sau transferate unor persoane terţe.
# 3. Ipoteca «Prima Casă» - este prea costisitoare

- Da, apartamentele nu sunt ieftine, este un lucru cert, dar ne bucură faptul că preturile pentru imobile nu sunt în crestere, în unele cazuri sunt în scădere. În al doilea rând, suma pe care locuitorii noştri o achită pentru chiria unui apartament este de 150 – 200 euro, ar putea reprezenta rata lunară a unui credit (3 243 lei rata lunara pentru un credit de 500 000 lei, pentru o perioada de 25 ani ), dar decizia de a plăti creditul este mult mai profitabilă, deoarece este o investiţie în propria dvs. locuintă - mentionează - Vladislav Strişcă, directorul de marketing al Moldindconbank.

De remarcat este că, prima tranşă pentru creditul ipotecar «Prima Casă» este de numai 10% din costul locuinţei. Cu alte cuvinte, pentru a deveni proprietarul unui imobil în valoare de 30.000 de euro, trebuie să dispuneţi de suma de 3.000 de euro şi un venit oficial de cel puţin 8 000 lei pentru toată familia. Pentru comparaţie, prima tranşă atunci când se cumpără un apartament prin creditul ipotecar ordinar, oferit de bănci, variază de la 30 la 50% din valoarea imobilului.

- Atrageţi atenţia la ratele dobânzilor la creditul ipotecar din cadrul programului "Prima casă". În cadrul Moldindconbank, rata anuală efectivă a dobânzii este de 6,4% (flotantă), aceasta fiind mai mică decât rata unui credit ipotecar (9,0%), - a comentat Vladislav Strişcă.

Un alt aspect important care îi face pe unii să evite oportunitatea cumpărării imobilului în cadrul programului «Prima Casă» este perioada de rambursare a împrumutului.

- Ipoteca se eliberează pentru o perioadă de până la 25 de ani, dar fiecare beneficiar alege independent perioada - 10, 15, 20 sau mai mulţi ani. În plus, participantul are posibilitatea să efectueze rambursarea anticipată a creditului şi, prin urmare, să reducă perioada şi suma totală spre rambursare a împrumutului . Nu există comision suplimentar pentru rambursarea anticipată a creditului ipotecar, a menţionat directorul de marketing.

Vladislav Strişcă
director de marketing al Moldindconbank.
Avantajele programului "Prima Casă" de la Moldindconbank

- Suma creditului - până la 90% din costul locuinţei (dar nu mai mult de 900 mii lei)
- Prima rată – de la 10% din costul locuinţei. Perioada de creditare - până la 25 de ani (în funcţie de capacităţile financiare, perioada de creditare poate fi redusă, dar în acest caz, valoarea plăţilor lunare va creşte). În acelaşi timp, beneficiarii au posibilitatea de a rambursa anticipat creditul fără alte plăţi suplimentare.
- O rată anuală efectivă a dobânzii avantajoasă - 6,4% (flotantă), este mai mică decât rata unui credit ipotecar obişnuit (9,0%).
- Posibilitatea de a achiziţiona o locuinţă pe întreg teritoriul republicii.
- Mulţi cred că statul finanţează achiziţionarea bunurilor imobiliare. Acesta este un alt mit, la fel de raspindit. De fapt, statul în cadrul programului
«Prima casă» are rolul de garant pentru bancă.
În termeni simpli, banca împrumuta banii săi pentru procurarea apartamentului, - a spus Vladislav Strişcă.


De ce plata în avans constituie doar 10% din costul locuinţelor
De remarcat este că, prima rată pentru proiectul «Prima casă» este de trei ori mai mic decât cel solicitat în cazul unui credit ipotecar simplu. De regulă, atunci când cumpăraţi o locuinţă în credit, trebuie să achitaţi cel puţin 30% din valoarea imobilului. Plata minimă în avans - reprezintă un alt avantaj semnificativ al proiectului «Prima casă» în raport cu alte oferte ipotecare.

Acest program este implementat de către băncile comerciale, în parteneriat cu Ministerul Finanţelor şi Organizaţia pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii (ODIMM).
În conformitate cu condiţiile programului, în cazul în care beneficiarul ajunge în imposibilitatea de a achita şi nu poate rambursa creditul, statul devine garant al băncii şi compensează pierderea de 50% din suma creditului acordat. Astfel, se reduce riscul băncii, fapt care a permis reducerea procentului primei tranşe.
Achiziţionarea bunurilor imobile în parteneriat cu Moldindconbank este mai convenabilă!
Moldindconbank este una dintre cele mai mari instituţii financiare din ţară, cu un nivel înalt de responsabilitate socială. Unul din scopurile prioritare ale Băncii este de a ajuta cetăţenii ţării să-şi cumpere propria locuinţă cu ajutorul proiectului «Prima casă»
Moldindconbank este prima bancă care a redus marja de profit admisibilă, în cadrul proiectului «Prima casă», de la 3% la 1%. Prin urmare, achiziţionarea propriei locuinţe în parteneriat cu Moldindconbank este cea mai avantajoasă şi mai potrivită opţiune.
La moment, Moldindconbank este unul dintre primii si cei mai activi parteneri ai proiectului „Prima casă" şi unul dintre cei mai mari creditori ai economiei şi al populaţiei din Republica Moldova, care deţine un portofoliu de credite de aproximativ 6,4 miliarde de lei (20% din piaţa totală a Moldovei). Din momentul lansării proiectului "Prima Casă", Moldindconbank a acordat mai mult de 80 de credite cu suma totală de peste 40 mln. lei. Moldindconbank deţine poziţia de lider în acordarea de credite în cadrul proiectului "Prima casă".
Made on
Tilda