Общество23 апреля 2021 16:00

Coronavirus si cetatenia romana. Cozi pentru cateva luni inainte, frontiere inchise, scrisori cu solicitarea completarii dosarului si refuz la cetatenie

Ce probleme apar pe timpul pandemiei de coronavirus si cum le face fata Centrul multifunctional de documente - a povestit pentru ”Komsomolka” Cenusa Cezara, experta pe intrebari privind cetatenia
Cenusa Cesara este expert pe probleme de cetățenie la Emigrare.md.

Cenusa Cesara este expert pe probleme de cetățenie la Emigrare.md.

Centrul Multifunctinal de documente Emigrare.md activeaza de aproximativ 15 ani in Moldova si se ocupa de intrebarile ce tin de obtinere a cetateniei Romaniei, Moldovei, Rusiei si ale altor state UE. Astazi, vom povesti ce dificultati apar pe parcursul obtinerii cetateniei romane.

- Trebuie sa intelegem ca in timpul pandemiei, cand institutiile guvernamentale ale Moldovei si Romaniei plecau in carantina, automat s-a lungit si termenul de timp de pregatire, depunere si examinare a documentelor, s-au format cozi imense la juramant si alte servicii oferite de consulate - a marcat specificul de lucru in ultimul an Cenusa Cezara.

- Doar in termeni de timp este problema?

- Nu doar. Problema consta in faptul ca in ultima vreme, persoanele care au depus actele pentru a primi cetatenia romana, au inceput sa primeasca scrisorile de la ANC (Agentia Nationala pentru Cetatenie), cu cerinta de a completa dosarul cu unele documente si de a legaliza cu apostila cele depuse.

- Care este cauza?

- Deseori documentele pentru cetatenie se depun de catre sarlatani, de aceea actele sunt examinate de mai multe comisii, iar primirea solicitarii de la ANC inseamna ca au aparut suspiciuni sau anumite intrebari. De obicei, de la persoana se solicita in 2-4 luni sa completeze pachetul de documente. Cauzele sunt diverse, incepand cu faptul ca in acte difera transcrierea numelui si terminand cu faptul ca au aparut suspiciuni ca actul este falsificat. In cazul cand apare o astfel de suspiciune, este necesara apostilarea actului, adica legalizarea documentul cu stampila speciala - apostila. As vrea sa specific ca noi nu avem clienti carora le vin astfel de scrisori. De obicei, acestia sunt oamenii care au cazut prada companiilor fara experienta si au venit la noi dupa consultatie, deja dupa ce au primit scrisoarea.

- In ce consta problema acestor scrisori?

- Din cauza ca au fost depuse multe dosare ale cetatenilor rusi si ucraineni cu documentele falsificate, toate actele straine acum provoaca banuieli si trec o verificare in plus, foarte stricta. De la astfel de verificari au de suferit si oamenii care au toate actele in regula si pot primi cetatenia legal. Acesti oameni sunt nevoiti sa aplice apostila pe toate actele de stare civila (certificat de nastere, casatorie, decesul bunicilor), iar toate acestea trebuie executate intr-un termen de timp restrans, pentru a demonstra veridicitatea documentelor, altfel persoana risca sa primeasca refuz la cetatenie.

Așa arată „scrisorile fericirii”.

- Dar de ce ANC spun ca cetatenii Moldovei pot obtine cetatenia romana mai rapid? Este adevarat?

- Procesul decurge mai rapid atunci cand documentele sunt pregatite si verificate minutios (si se depune nu doar certificatul de deces al bunicilor, ci si certificatul de nastere si casatorie). In al doilea rand, cand dosarul nu contine acte eliberate din alte tari. Nu trebuie sa uitam ca Moldova a facut parte din URSS, iar multi dintre concetatenii nostri au rude nascute peste hotarele tarii. Daca in dosar aveti macar un singur act eliberat in afara Republicii Moldova (sau din timpul sovietic din alte tari CSI), atunci pot aparea probleme.

- Cum si unde se poate obtine apostila?

- Obtinerea apostilei este o istorie aparte. Desi Romania a semnat acord bilateral de recunoasterea documentelor fara apostila (inclusiv cu Moldova, Ucraina si Rusia), ANC oricum solicita apostila. Mai mult decat atat, nu este recunoscuta apostila electronica. In Moldova a fost folosita apostila simpla (in forma de stampila), dar de 5 ani deja s-a introdus sistema electronica de apostilare.

Astfel, persoanele au timp limitat pentru a apostila toate documentele si de a demonstra la ANC ca in Moldova exista doar apostila electronica. Sa dam un exemplu, cetateanul RM detine un document din tarile CSI, si inca din timpul URSS. Apostila se poate aplica doar pe un act de tip nou, adica daca are un document de tip vechi, sovietic (sa zicem certificatul de nastere a bunicului), eliberat inaintea anilor 2000 pe teritoriul Federatiei Ruse, nu putem aplica apostila, trebuie sa solicitam duplicatul certificatului de nastere din arhivele Rusiei, conform domiciliul persoanei.

In termeni de timp, procedura arata astfel: o luna de zile dureaza obtinerea duplicatului actului de stare civila de tip nou, plus o luna pentru aplicarea apostilei, plus cateva zile pentru traducere si legalizare si inca o luna pentru aplicarea apostilei pe traducere. Si doar dupa toate acestea, actele se transmit la Bucuresti prin intermediul postei. In intervalul de timp oferit de 2-4 luni deja nu ne mai incadram, iar in acest termen de timp nu am inclus si drumul (mai ales daca luam in consideratie frontierele inchise), capcanele birocratice, cozile interminabile, protocol de lucru intern al arhivelor, viteza de livrare a scrisorilor prin intermediul postei la Bucuresti si multe alte ”bucurii”.

Inchipuiti-va infernul birocratic prin care trebuie sa treaca cetateanul Moldovei, Ucrainei, Rusiei sau cetateanul altei tari, doar pentru a satisface cerintele ANC. Astfel, daca aveti acte de tip vechi in pachetul de acte depus, mai bine sa incepeti procesul de apostilare de pe acum, inainte de a primi scrisoarea.

- Cum de prevenit astfel de probleme?

- Pentru a evita aceste probleme, unica solutie este sa fim atenti la alegerea companiei, si cu atat mai mult, sa fim atenti si sa verificam de doua ori pachetul de acte inainte de a depune dosarul. Daca totusi ati cazut prada fraudatorilor si ati avut ”placerea” de a primi scrisoarea de la ANC, trebuie foarte rapid, din motivul timpului limitat la indemana, sa actionati pentru a indrepta situatia. Este un proces de durata, si nu fiecare reuseste sa treaca prin toate cercurile infernului birocratic, de aceea este recomandat sa va adresati la profesionisti, care au la indemana cunostinte juridice corespunzatoare. Centrul Multifunctional de documente Emigrare.md stie cum sa abordeze problema clientului si sa le solutioneze in cel mai scurt timp.

Noi consideram foarte important sa procedam in asa mod, incat sa rezolvam problema in cadrul legislatiei ambelor tari.

Este foarte neplacut sa primești „scrisori de fericire”.

ATENTIE!

Top 3 motive principale pentru care vin scrisorile de la ANC:

1) Multe probleme apar la transliterarea numelui si prenumelui din chirilica in latina, pentru ca toate informatiile despre viitorul cetatean roman trebuie sa arate in mod egal in toate actele. Daca dosarul nu a fost verificat de catre specialisti inaintea depunerii, pot aparea complicatii. Pentru a evita astfel de cazuri, trebuie de tinut cont de regulile si normele de traducere, sau de a contacta specialistii.

2) A doua problema serioasa este prezenta documentelor de tip vechi, sovietic in dosar (din motive enumerate mai sus).

3) O alta problema serioasa: pentru escroci - companii in afara Moldovei - este mai simplu de a falsifica actul pentru pretendenti cu radacini adevarate, decat sa-l caute prin arhive. Persoana care le-a incredintat procesul si care are dreptul de a obtine cetatenia, nu stie ca ANC primeste un act fals. Astfel de cazuri sunt tot mai des intalnite, de aceea si actele depuse trezesc suspiciuni tot mai des si se solicita apostilarea actelor, pentru a le confirma veridicitatea.

IMPORTANT DE STIUT!

Verificarea actelor din arhivele moldovenesti se face rapid, dar solicitarile din Rusia si Ucraina necesita mult mai mult timp si resurse, de aceea, deseori anume aceste documente se falsifica. ANC, pentru a nu irosi resursele sale, solicita de la persoane cu astfel de documente confirmarea autenticitatii acestora, prin aplicarea apostilei.

SFATUL ”KP”

Daca aveti acte de tip vechi, mai bine sa va consultati cu specialistii inaintea de a incepe procesul de redobandire a cetateniei romane.

INFORMATII

Unde se afla Centrul Multifunctional de Documente Emigrare.md?

Daca aveti nevoie de ajutor in intrebarile privind cetatenia romana, adresati-va la specialistii companiei Emigrare.md pentru consultatii de calitate!

Clientii sunt asteptati la adresa:

Chisinau, str. Grigore Ureche 14, of. 1

Call-center: (+373) 22 00 8888, (+373) 79 777 331(Viber, WhatsApp, Telegram)

Mai mult decat atat, toti doritorii pot primi consultatie juridica GRATUITA prin intermediul canalelor de comunicatie electronice.

Skype: emigrare.md

Email: emigrare.md@gmail.com

www.emigrare.md

Это полезно знать

Еще больше новостей - на нашем Телеграм-канале!